O nas
Pierwszy lokal „Komu hummus?” został otwarty 9 lipca 2019 roku, ale historia pysznego domowego specjału rozpoczęła się dwa lata wcześniej.
Jako marka „Komu hummus?” zaistniał w maju 2017 roku. Wówczas Klaudia pojawiła się na Targu na Zielonym w ramach Gliwickiej Inicjatywy Spożywczej TOMATA z dwoma rodzajami hummusu – klasycznym i szczawiowym. Kilkadziesiąt przygotowanych porcji sprzedało się tak szybko, że trzeba było pomyśleć o szerszej produkcji. Narodziły się hummusowe czwartki – w te dni hummus domowej produkcji rozwożony był wprost do domów mieszkańców Gliwic. Amatorzy smakołyku mogli go oczywiście znaleźć również w ofercie Targu na Zielonym.
W czym tkwi sukces „Komu hummus?”? Niewątpliwie w smaku. Klaudia mówi o nim tak:
Karmieniem ludzi zajmuję się od lat. I od lat dbam o to, by było pysznie. Szukałam jednak czegoś specjalnego. Do małych pudełek chciałam pakować coś wielkiego – maksimum aromatów, smaków, struktur. Wiele historii na raz. Eklektyzm. Cały kuchenny świat w jednym produkcie. Idealnym nośnikiem dla realizacji tego marzenia okazał się właśnie hummus. Mój początek. Mój symbol. Moja kulinarna tuba. "Komu Hummus?" powstał z pasji do jedzenia, relacji międzyludzkich, szacunku do produktu i zachwytu nad ogromną siłą łączenia ludzi przy stole z jedzeniem. Ponad podziałami. Jedzenie to nie tylko wartość odżywcza, ale i emocje, wspomnienia, troska o najbliższych, o samych siebie i o dobrostan naszych ciał i naszego stanu emocjonalnego.